Razlike Između Betonskih I Čeličnih Kamionskih (Kolskih) Vaga

Osnovna razlika između betonskih i čeličnih kamionskih vaga jeste naravno u materijalu od kog se izrađuju ove kamionske vage.


Betonske vage izrađene su od betona, tačnije, most ovog tipa vage za kamione izradjen je od armiranih betonskih ploča (dva sloja R armaturne mreže i dve noseće grede) koje se nalaze u hladno oblikovanim
čeličnim profilima i ujedno služe kao oplata prilikom nalivanja betona. Dimenzije svakog od 3 segmenta
su 3 x 6 metara.


Čelične kamionske vage izrađene su od čelika. Prilikom odabira modela jako je važno da obratite pažnju na to od čega je pravljena. Ako je noseća konstrukcija izrađena od savijanih limova nemojte da kupujete ovu kamionsku vagu. Vaga za kamion, da bi imala propisanu nosivost, mora biti od toplo valjanih proila (najčešće UPN ili IPN).

Kada su nove, i jedan i drugi model izgledaju lepo, ali, nakon opterećenja, pogotovo nakon nekog vremena, kamionska vaga od savijanih limova se trajno iskrivi, povuče za sobom merne ćelije i ne može se dobro kalibrisati. Ovo proizvođači rade zato što u startu imaju oko 3 tone čelika manje i spolja izgledaju vrlo slično pa im je i cena primamljivija. Dugoročno gledano, to je jako loš izbor po kupca.


Druga razlika između betonskih vaga za kamione i čeličnih vaga jeste to što su betonske kamionske vage fiksne. Ovo je ujedno i mana betonske vage, jer ne može da se seli sa jedne lokacije na drugu. U teoriji ovo jeste izvodljivo, ali se u praksi retko dešava jer nikako nije isplativo. Tu gde postavite betonsku kolsku vagu, najčešće i ostaje na istom mestu narednih nekoliko decenija.

Nasuprot betonskim kamionskim vagama, čelične kamionske vage su mobilne. To znači da čeličnu vagu možete prebaciti sa jedne lokacije na drugu ili je prodati u trenutku kada vam više ne bude potrebna. Ovaj proces najčešće traje dva dana.


I treća razlika je naravno u ceni i to sve zbog prethodno navedenih stavki: materijala od kog se izrađuju kolske vage i mobilnosti, tačnije prenosivosti vage sa jedne lokacije na drugu.
Betonska kamionska vaga ima najnižu cenu i to joj je glavna prednost. Cene ovih kolskih vaga kreću se od 11000 eura do 15000 eura. Cena varira u zavisnosti od tržišne cene betona i armature, kao i od opreme/elektronike koja ide uz nju.

Čelične mobilne kamionske vage imaju skuplju cenu nego betonski modeli zbog cene čelika na tržištu, a cena se kreće od 18000 eura do 25000 eura u zavisnosti od proizvođača, kvaliteta, dodatne opreme i slično, i to sve za vagu od 18 metara, 60 tona nosivosti.


Kada se odlučujete za kolsku vagu, vodite računa o tome koja vam je vaga potrebna, kojom se delatnošću bavite i naravno o cenama. Za sve informacije o kamionskim vagama možete nas kontaktirati.

Najnovije Objave

Vagarska Kućica

Može biti zidana (ili iskorišćen stari objekat koji je pored), mobilna od panela ili stari kiosk. Nije bitna veličina... imamo situacije gde ljudi naprave objekat od sto kvadratnih metara gde primaju vozače, rade uzorkovanja i slično kao i situacije gde postave kontejner dimenzija 1,5x1,5 m.  Ono što je bitno i inspektoru koji overava vagu a […]

Pročitaj Više
Kako da koristite kamionsku vagu?

Svaki put pre nego što kamion popne na vagu, potrebno je da proverite da li je ukupna težina prikazana na indikatoru nula. Ukoliko nije, recimo pao je sneg ili kiša, potrebno je nulirati vagu pritiskom na taster „0“. Ako se kasnije taj sneg otopi, vaga će otići u minus, treba je opet nulirati.  ŠTA KADA […]

Pročitaj Više
Koraci Za Postavljanje Kamionske Vage?

Danas sa vama delimo korake za postavljanje kamionske vage: 1. Potrebno je da pripremite lokaciju za postavku kamionske vage: Odaberite što ravniju lokaciju sa adekvatnom drenažom i dovoljno prostora za vagu. Očistite područje od potencijalnih prepreka. Ukoliko je teren pod nagibom biće potrebno odraditi i navozne rampe. Čak i mali procenat nagiba na 18 metara […]

Pročitaj Više

Kontakt

Uvek smo vam na raspolaganju

Adresa

Pib: 113256506
MB: 21833266
Sva prava zadržava. Vagar Corp 2024
Šumska 5V Novi Sad
PIB : 113256506
MB: 21833266
envelopephone linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram